BBO Discussion Forums: passystém v celostátní lize - BBO Discussion Forums

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • This topic is locked

passystém v celostátní lize Informace k VUS na bridžových stránkách ústředí

#1 User is offline   jahol 

  • PipPipPipPip
  • Group: Full Members
  • Posts: 146
  • Joined: 2003-December-21

Posted 2011-November-11, 17:24

Z informace k VUS v 1. celostátní lize jsem poněkud zmaten. Článek začíná větou "Propozice připouštějí užívání passystému s omezením...", ale následující věta "Jednotlivé dvojice, které budou proti páru používajícím VUS nasazeny (může to být i jen jedna dvojice na celý zápas) si připraví písemně způsob obrany proti PAS-systému a předají nejpozději 15 minut před zahájením kola dvojici používající VUS." je spíše omezením pro dvojice, které hrají proti passystému. Proč mám jen proto, že někdo chce hrát passystém, chystat papír navíc, nad rámec konvenční karty, i v případě, že hraju zcela naturální obranu? Proč nemám já nárok na přehledný popis systému od soupeřů na papíře a měl bych si tisknout z internetu?

Zcela naturální obranu ale rozhodně hrát nebudu. A proto mám druhý, mnohem závažnější dotaz, nebo se chci spíše ujistit, že jsme si zachovali zdravý rozum. Požadavky na dvojici hrající proti passystému totiž uvádějí "V obraně proti VUS lze použít veškeré speciální dohody s výjimkou dohody, že zahájení PAS nevylučuje sílu běžně vhodnou na zahájení v barvě nebo v BT na prvém stupni.". Předpokládám, a doufám, že se tím, co se nesmí, myslí pouze silná hláška PAS na prvním místě, kdy ještě soupeři nedražili, ale že se omezení v žádném případě netýká hlášky pas na druhém nebo třetím místě po silném PASu soupeřů! (Ono to totiž z textu přesně nevyplývá - je hláška pas po silném, nicméně, pasu soupeřů "zahájením" nebo není? - pokud by byla, nesmí být dle pravidel na vývěsce silná). Když si představím situaci, že bych po silném pasu soupeřů 14+ musel povinně dražit ve druhé proti první s pravidelnou primérkou tref nebo káro a pak už jen čekat, až mi to vesele oflekují a spadnu za 1100, říkám si, že to tak asi nikdo nemyslel. Ale zdůraznit to, že po silném pasu soupeřů mohu (přirozeně!) pasovat se silnou kartou, by bylo dobré. Někomu to nemusí být z textu jasné.

V článku mi navíc schází informace, zda mohu při dražbě proti silnému pasu nahlížet do písemně vypracované obrany. V pražské lize to tak je, tady by bylo vhodné uvést, zda se to může také, nebo má celostátní liga v tomto směru jiný status. Osobně si myslím, že by to umožněno být mělo. Jinak pak jako soupeř mám pouze dvě možnosti, které považuji za diskriminující:
domluvit se na jednoduché (přirozené obraně), která může fungovat dobře - ale také může objektivně vést během šestnáctky k výsledku -60 IMP
našrotit adekvátní obranu a zatížit si paměť, což bude mít (jak je dobře známo) přímý negativní efekt na další prvky bridžové hry (a je to zbytečná pakárna pro jeden zápas za rok).

Jaroslav Holý
0

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • This topic is locked

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users