BBO Discussion Forums: Jak nadrazit fit - BBO Discussion Forums

Jump to content

• 2 Pages +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Jak nadrazit fit

#21 User is offline   coyot 

• PipPipPipPip
  • Group: Full Members

Posted 2006-August-12, 01:17

Dusane, opravdu mam pocit, ze se porad dopoustis zbytecnych generalizaci.

1) hlaska je uchylna -> autor je uchylny.

2) hlaska je uchylna -> konvence je uchylna.

Ani jedno z toho opravdu neni na miste. Bod 1) jsme uz vyresili, takze se podivame na 2).

- v reakci na konkretni drazebni sled "hlaska je uchylna" nepochybne PATRI k tomuto sledu v celem jeho kontextu, nikoliv k pouziti nejake drazebni techniky. Pokud by misanek chtel rict "splintry jsou uchylne", urcite by to dokazal zformulovat tak, aby to bylo jasne.

- uchylnost te hlasky je pro me v dane situaci dana predevsim tim, ze ta karta NESPLNUJE podminky splinteru. Splinter (aspon pokud si pamatuju z 90strankove knizky s nazvem Splinters) slibuje dobry (=dlouhy) fit.

Kdyz bys zahajeni 1NT partnera dal transfer se ctyrlistem a nekdo ti tu hlasku zkritizoval, prohlasil bys, ze jsou tedy podle nej transfery uchylne?
(Je to zamerne trochu prehnany priklad).

Ja mam splintery rad, taky je jeste obcas udelam se trilistem, ale pouze ve vyjimecnych pripadech, kdy nevidim jinou cestu, jak vubec vydrazit spravny zavazek, nez se vedome odchylit od systemu. V tomhle konkretnim pripade jsou i jine alternativy, ktere me nenuti drazit neco, co nemam, tudiz tuhle alternativu povazuji za uchylnou (a to jak ve smyslu odchyleni od systemu, tak i v tom pejorativnim smyslu - proc dobrovolne lhat partnerovi?)

K vytrhavani z kontextu:
Kontext v tomto pripade (diskusni vlakno rozebirajici jednu konkretni partii) je CELA PARTIE! Pokud neni receno jinak, predpokladej jako kontext celou partii.

Tedy - v diskusnim vlakne o konvencich by tebou citovana veta samozrejme byla utokem na konvenci splinter, v diskusnim vlakne o jedne partii je tahle veta utokem na konkretni (a nekorektni) aplikaci teto konvence.

Taky bych zduraznil, ze by mne mrzel kazdy ucastnik, ktery ubyde - ale zduraznil bych, ze by me mrzelo predevsim to, ze nekdo odejde kvuli zbytecnym nedorozumenim - a myslim si, ze obe vyse uvedene generalizace (a spatne vnimani kontextu) opravdu nejsou nic jineho, nez nedorozumeni. Nema to co delat s generaci nebo respektovanim nazoru - tedy az na to, ze mladsi generace holt pouziva ostrejsi slova - ale kdyby misanek misto uchylna rekl spatna, nesmyslna nebo cokoliv jineho, porad by to nemenilo nic na faktu, ze mluvil o konkretnim pouziti te hlasky v tehle partii, nikoliv o splinterech obecne nebo o Tvem charakteru obecne.
0

#22 User is offline   misanek 

• PipPip
  • Group: Members

Posted 2006-August-14, 17:15

asi bych se mel taky zapojit do vasi diskuze (vynechavam privlastky protoze...ale nic:) ).

re dusan: promin, ze jsem tvou hlasku oznacil tak, jak jsem ji oznacil. taky jsem svuj nazor oduvodnil. mel jsem se vyjadrit lip, ale nenapadlo me, ze me budes chytat za slovicko. rozhodne jsem se nechtel dotknout tebe ani tveho dusevniho stavu, jen poukazat na jistou neprakticnost tveho postupu.

navic teda z vety "skakat na 4T se mi zda uchylny, zaberu 2 drazebni stupne a nic se nedozvim ani ja ani muj partner" snad vyplyva, ze se jedna o muj nazor. pokud bych napsal "skakat na 4T JE uchylny, zaberu 2 drazebni stupne a nic se nedozvim ani ja ani muj partner", pochopil bych, ze se citis urazen

mimochodem sam si libuju u stolu v uchylnostech a rozhodne se za to nestydim:)

m
0

#23 User is offline   Posleda 

• PipPipPip

Posted 2006-September-12, 01:53

misanek, on Aug 15 2006, 08:15 AM, said:

pochopil bych, ze se citis urazen

m

Ja mozna generalizuji, ale vy si stale neco domyslite. To, ze nerespektuji nejake pridavne jmeno, vadi mi takovy argument a nechci timto zpusobem diskutovat, neznamena, ze se citim urazen. To se necitim ani v nejmensim.

Jenom nechci a neumim rikat, ze misankovy nazory se mi zdaji debilni a coyotovo trvani na "zcela urcite" dementni. :D :D :D A pozor ! Vedlejsi vety v prvnim souveti odstavce jsou prikladem, nikoliv mym tvrzenim. Coz ovsem neznamena, ze si to treba opravdu nemyslim. Jazyk je proste slozita vec.
Dusan
0

#24 User is offline   fraba 

• PipPipPip

Posted 2006-September-26, 04:59

Zajimava diskuse.... ;) . Dusane skutecne si to neber osobne, jak znam Michala nemyslel to zle. Ale k veci.

Nejdriv jak bych to resil ja. Jak uz jste asi pochopili me nejblizsi styl je pouzit 2 jako fors a pak ukazat srdcovy fit. Tyto principy pak dovoluji hrat i NB skokem jako barvu a fit !!! Pokud tento nastroj nemam je podle me nejlepsi ukazat FG s fitem. Nova polska skola ted odlisuje FG a vyzvu. FG s fitem!!!! je 2BT - vzdy a vyzva s fitem je 3. Do 3 pak zarazuji i listy se spatnym FG spise pravidelne s nechuti predrazovat na 5. stupni. Bohuzel me tyto tools nedovoluji ukazat pikovou barvu, leda po

1 - (2) - 2BT - p
3 - p - 3

to ale predpoklada, ze to partner nezazdi - asi by nemel s karovou kratkosti. Ukazal jsem i fit i barvu!!! Pak uz je to na vas.

S Viktorovyma vykonstruovanyma sledama...???!!! radsi ne. To je drbani pravou rukou za levym uchem. Zasadni vadou je, ze po negativnim fleku jeste porad neukazat ani svou barvu ani fit !!!!! je antibridzove. Navic vsechny!!! bridzove teorie pravi, ze bys nemel drazit s fitem pro drahou pres negativni flek. Obcas to delam, ale kdyz uz tak s pravidelnymi listy.

A k Posledovi. Tento list skutecne neni vhodny na Splinter. Co jsem zatim o tomto cetl, pak splinter vylucuje dobrou bocni barvu a vyzaduje snapovaci potencial...4list trumfovy.

A na zaver k Milovi. Jeho sled neni spatny. Obecne vzato pokud se hraje 2/1 po zasahu NF pak NB skokem je vyjadreni sily na vlastni dobre barve, ma to nevyhody. Jste prilis vysoko a pokud partner nema fit bude mit drazebni problemy a jeho dalsi hlaska bude zkreslena nic nerikajici - pod drazebnim tlakem.

Podud budete hrat se mnou, prosim ukazujte fit!!!!! Dekuji
0

• 2 Pages +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users